Kaunistava ravinto - syö vaaliaksesi ulkonäköäsiUlkoinen olemus ei todellakaan ole se tärkein asia ihmisessä, mutta ei kukaan varmasti pane pahakseen, jos elämäntavoilla voi hidastaa vanhenemista, heleyttää ihoa ja saada kiiltävät hiukset. Kaikkein parasta on, että tekemällä muutamia hyviä muutoksia elämässään saa ne moninkertaisena takaisin. Uskon vahvasti, että hyvät asiat kasvattavat hyvää maailmassa. Ajatellaan esimerkiksi vegaaniruokavaliota, sen lisäksi, että se hellii omaa terveyttä, eläimet ja luonto kiittävät ja valinnalla on valtava ilmastovaikutus. Kun kehosi, mielesi ja sielusi voivat hyvin ja elämäsi on tasapainossa, heijastuu se ulkoiseenkin olemukseen. 


Useimmiten ruokavalion vaikutuksia selvennetään selostamalla vitamiineja ja kivennäisaineita, joita meidän tulee saada, mutta kukapa söisi ravintoaineita. Me syömme ruokaa ja kaunistavat valinnat tulee tehdä jokapäiväisiksi, jotta niillä on vaikutusta. Siksi puhun mieluummin ruoka-aineista ja yleislinjoista, jotka tulee ottaa haltuun sädehtiäkseen sisältä ja ulkoa.

Ruokaa kohtaan on opeteltava uudenlainen asenne ja ajateltava ravintoa ja hyvinvoinnista huolehtimista oman terveyden vaalimisena ja sairausten ennaltaehkäisynä. Ravinto hellii kehoasi ja pitää sinut terveenä ja energisenä.

Tasapaino

Parhaiten huomaat tämän, kun vilkaiset itseäsi stressaavan työpäivän jälkeen peilistä. Suuntaa sitten joogaan, pilatekseen tai muuhun harrastukseen, joka saa sinut rentoutumaan. Peilistä katsoo tunnin jälkeen ihan eri tyyppi.

Vesi

Liiallinen veden litkiminen ei ole hyvästä, mutta on silti hyvä juoda tarpeeksi. Useimmiten on varaa vähän lisätä puhtaan veden määrää. Kaikki turhat sokeriset, hiilihappoiset ja alkoholipitoiset juomat kannatta unohtaa. Vihreä tee on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kahvi. On myös trendikkäitä kuumia juomia, jotka ovat terveellisiä ja maukkaita, kuten raakakaakao ja "golden milk".

Marjat ja hedelmät

Antioksidantit, flavonoidit ja muut ihmeaineet taistelevat vapaita happiradikaaleja vastaan, jotta solut uusiutuvat eikä hehkusi rapistu. Nauti mahdollisimman paljon eri värejä päivittäin, jolloin saat eri ravintoaineita. Kokeile uusia marjoja ja hedelmiä ennakkoluulottomasti. Suosi tuoreita, pakastettuja ja pakastekuivattuja.


Vihreät 

Moni vannoo nykyisin vihersmoothien nimeen, koska se on helppo tapa saada paljon vihreitä yrttejä, kasviksia ja salaatteja joka päivä. Ihan yhtä hyvin voi syödä salaattia ja tehdä kasvissosekeittoja useamman kerran viikossa. Opettele lisäämään vihreää jokaiseen päivään, jotta siitä tulee osa arkea. Lisääntyvä valo mahdollistaa taas myös omien yrttien kasvatuksen. Valitse syvän vihreitä yrttejä, salaatteja ja kasviksia. Muista nauttia joka päivä myös raakoja kasviksia esimerkiksi salaatteina.

Hyvät rasvat

Avokado, rypsiöljy, pähkinät. Iho saa tarvitsemiaan rasvoja ja aivot pysyvät virkeinä ja muisti terävänä välttämättömien rasvahappojen avustuksella. Liioittelu ei ole hyvästä tässäkään asiassa. Jos korvaat rasvalla hyviä hiilihydraattien lähteitä ja kasvikunnan tuotteita, jäät paitsi tärkeämmistä ravintoaineista. Kuitupitoiset viljatuotteet (gluteenittomat tai perinteiset) saavat myös vatsan täyttymään nopeammin ja nälän pysymään poissa pidempään kuin rasvalla kyllästetty annos. Noin ruokalusikallinen rypsiöljyä riittää kattamaan välttämättömien rasvahappojen päivätarpeen.


Vältettävät

Eläinperäiset tuotteet

Eläinperäinen ruoka sisältää aina kovaa rasvaa. Lihan ja maitotuotteiden sulattaminen vaatii ruoansulatukseltamme paljon enemmän kuin kasviravinnon sulattaminen. Tällainen ruokavalio voi synnyttää lopulta matala-asteisen tulehduksen elimistöömme, joka saa aikaan ajan kuluessa sairauksia: sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta tai syöpiä. Ei kuulosta kaunistavalta!

Maito aiheuttaa liman kertymistä elimistöön ja suolisto-oireita sekä huonontaa ihon kuntoa. Vaikka teollisuus on saanut monet etsimään ratkaisua laktoosittomista maitotuotteista, kannattaa vain jättää maito kokonaan pois tai reilusti vähentää, jos havittelee kaunistavaa ruokavaliota. Maitotuotteet sisältävät toisen lajin tarvitsemaa ravintoa erittäin käsitellyssä muodossa. Myös rehun sisältämät aineet vaikuttavat maitoon (esim. torjunta-aineet, geenimuuntelu ym.). Mahdolliset hormoni- ja antibioottiaineet maidossa eivät kaunista ketään.


Runsas lisätty sokeri

Jos ruokavalioon kuuluu paljon sokerisia herkkuja ja välipaloja, elimistö joutuu myös ajan kuluessa alttiiksi matala-asteiselle tulehdukselle. Iho vanhenee nopeammin ja lisäkiloja kertyy nopeasti. Kuten turha eläinproteiini ja liika rasva myös tuhti määrä sokeria vie ruokavaliosta tilaa paremmilta ruoka-aineilta: hedelmiltä, marjoilta, vihanneksilta ja juureksilta. Makeutusaineet eivät ole sen parempi asia ainakaan runsaasti nautittuna! Pyri nauttimaan makeaa kokonaisten hedelmien ja marjojen muodossa, jolloin saat myös kuidut ja vitamiinit, joita luontaiset sokerin lähteet sisältävät.

Anna itsellesi aikaa alkaa pitämään uusista mauista, sillä on selvää, ettei suu hetkessä opi nauttimaan terveellisemmistä mauista, jos se on opetettu nauttimaan keinotekoisista makuaineista, rasvaisista ruoista ja maitotuotteista. Ajattele, mitä kaikkea hyvää nauttimasi marja-annos sinulle tekee ja mitä taas makeispussin sisältö ei todellakaan voi tarjota. Pian huomaat, ettet nauti enää äkkimakeista jälkiruoista ja rasvaisista lihaisista aterioista.

 Ulkoilu on liikkumisen ohella tärkeää ja samalla saa tervettä väriä poskille. Porkkanaa ja muita luonnollisia karotenoideja sisältäviä ruoka-aineita kannattaa nautiskella, jos mielii ruskettua nopeammin.

Elämänasenne ja ajatukset alkavat pian näkyä naamasta ikääntymisen myötä. Kannattaa opetella suodattamaan mielestään negatiiviset ajatukset, kuten viha, katkeruus ja katumus, jotta ei huomaamattaan rypistele itselleen juonteita ja uurteita. Samalla asenne vaikuttaa myös peilikuvan kohtaamiseen ja ruokailuun. Hyväksymällä itsesi sellaisena kuin olet, muistat huolehtia hyvinvoinnistasi elämäntapojen kautta ja suhtaudut suopeammin pieniin virheisiin, joita meissä kaikissa on. Nauti ruoasta ja liikkumisesta, sillä liian tiukkapipoinen suhtautuminen ei kaunista!

Kommentit

Suositut tekstit