Helppo kinuskikuorrute kakkuun


Kinuskikuorrute kakun päälle on perinteinen ja ihanan imelä tapa viimeistellä kakku. Kuitenkin kinuskin keittäminen voi olla kinkkinen prosessi. Milloin kinuski on valmista? Milloin sillä uskaltaa kuorruttaa kakun? Ja miten pinnan saa kauniiksi?

Kinuskin perusohje:

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria

Keitä, kunnes kinuskiin jää hetkeksi viiva puuhaarukalla vedettäessä tai kunnes pisara kinuskia hyytyy kylmään veteen tiputettaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa perusannoksella, keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Seoksen pitää poreilla, mutta ei kiehua liian kuumalla.
Kauniin tummemman värin kinuskiin saa käyttämällä puolet tai koko määrän sokerista fariinisokeria.

Suklaakinuski:

2 dl kuohukermaa
1dl sokeria
1 dl fariinisokeria
50 g tummaa suklaata
1/2 rkl voita

Keitä kuohukermaa ja sokeria kattilassa noin 10 minuuttia. Lisää paloiteltu suklaa ja rasva ja ota liedeltä pois. Sekoittele tasaiseksi. Voin tarkoitus on tuoda kuorrutteeseen kiiltoa ja suklaa antaa makua ja sakeuttaa kinuskia luonnollisesti.

Vegaaninen (eli maidoton) kinuski

2 dl kaura- tai soijakermaa
2 dl fariinisokeria
(1/2 rkl maidotonta margariinia eli tumman sininen Keiju 70%)

Keitä kermaa ja sokeria kattilassa noin 15 minuuttia. Lisää valmiin kinuskin joukkoon margariini.

Helppo omar-kinuski:

1 pussi (220g) Fazer omar-karkkeja
2 dl kuohukermaa

Poista karkkien kääreet ja paloittele karkit halutessasi hieman pienemmiksi. Kiehauta kerma kattilassa, lisää karkit ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla, kunnes karamellit ovat kokonaan sulaneet kerman joukkoon. Keitä 15 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä siten, että se on jähmettynyt hiukan. Valuta paksuuntunut kinuski täytetyn kakun päälle. Kun kinuski on jäähtynyt pursota tai sivele kermavaahdolla reunat ja koristele kinuskikakku esimerkiksi marsipaaniruusuilla.

Tässä kakussa käytin omar-kinuskia ja täytteenä oli vadelmapunaherukkamousse. Luonnon antimia voi koristelussa hyödyntää, kunhan varmistaa, että ne ovat myrkyttömiä. Oman pihan antimista voi ainakin olla varma, etteivät ne sisällä mitään ylimääräisiä kemikaaleja.
Kommentit

Suositut tekstit