Laihat lihavat

Nyt on asiaa! Katsoittekin ehkä jokunen eilisen (16.9.2015) Prisma studion yle tv 1:ltä klo 20.00. 
Jos jäi katsomatta, sen näkee vielä Areenasta:

http://areena.yle.fi/1-2466712

(Kuva: magneettimedia.com)

Aiheena on siis lihava laihuus, eli normaalipainoiset ihmiset, jotka eivät ole niin terveitä, kuin voisi luulla. Liiankin usein ajatellaan, että hyvinvoinnin voi päätellä ulospäin. Kuten osa jo ymmärtää, ei ylipainosta voi oikein päätellä kuin sen, että ihminen saa liikaa energiaa kulutukseensa nähden. Läskin alla olevia lihaksia, yleiskuntoa tai ruokavalion laatua ei voi ulkonäöstä päätellä. Sairaalloinen lihavuus toki on asia erikseen. Ylipainon taustalla voi olla monia tekijöitä, eivätkä kaikki ylipainoiset suinkaan elä pikaruoalla ja suklaalla.

Joskus hoikka ihminen on sairaampi kuin ylipainoinen. Jokaisen ihmisen kannattaisi puntaroida omaa terveyttään enemmän elintapojensa kuin peilin tai painon avulla. Miltä sinusta tuntuu? Liikutko? Rentoudutko? Ja kuinka syöt? Riittävä energiansaanti on tärkeää jaksamiselle ja lihasmassan ylläpitämiselle.

Suomalaisista miehistä ylipainoisia oli vuonna 2014 66 % ja naisista 46 %. Toisaalta painoindeksi on vain yksi mittari. Ylipaino tarkoittaa BMI:tä 25 tai enemmän. Jos lihasmassaa on paljon, voi painoindeksi olla yli 25, vaikka rasvaa ei olisi liikaa. Lihavuudella tarkoitetaan painoindeksiä yli 30. Ongelmallista on erityisesti lasten lisääntyvä lihavuus. Lievä ylipaino lapsena on kuitenkin vähemmän haitallista kuin alipaino lapsena. Pohja terveille elämäntavoille opitaan jo lapsena, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä korjausliikettä.

Liikunnalla on kiistatta terveyshyötyjä. Terveysliikunnan tulisi kuitenkin olla säännöllinen arkielämän osa-alue, koska liikunnan hyödyt ovat lyhytkestoisia. Pelkällä liikunnalla ei myöskään suuria määriä laihdu. Mielialaan liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia, sillä unen laatu, stressin hallinta ja masennuksen torjuminen on helpompaa liikkuville ihmisille. Sokeriaineenvaihdunta, luusto, verenpaine ja kolesteroli pysyvät paremmassa kunnossa liikunnan avulla. Sairauksista etenkin sydän- ja verisuonitaudit, tyypin 2 diabetes ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet kohtaavat harvemmin liikunnallisia ihmisiä. Varsinkin iäkkäillä liikunnallisuus voi ehkäistä muistisairauksia ja parantaa mielialaa sekä toimintakyvyn ylläpitoa. Liikunta voi myös parantaa vastustuskykyä eli ehkäistä esimerkiksi flunssaa.

 Asiasta kiinnostuneet voivat vierailla esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen -sivuilla

https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/lihavuus 

tai UKK-instituutin -sivuilla:

http://www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka

Kommentit

Suositut tekstit