Huomenna aloitan (terveellisemmän elämän)!

Se on taas sunnuntai. Aika moni pohtii morkkiksen kourissa mennyttä viikonloppua. Viikonvaihde, jonka kuuluisi energisoida, virkistää ja antaa hyvää mieltä, kuluu yllättävän monella alkoholin ja mässäilyn merkeissä. Passiivinen jumittaminen kotona tai samoissa baareissa laahustaminen eivät välttämättä ole paras tapa ladata akkuja. Kun alkoholi lisätään kuvaan, riidat ovat tuttu seuraus parisuhteessa ja ystävyyssuhteissa. Lauantain aamulenkki jäi taas vain haaveeksi ja terveellinen sunnuntaibrunssi vaihtui krapulapitsaan. Kahvilla tuli ehkä vedettyä kermaleivoksia ja iltamässynä irtokarkkeja. Kaikkihan sen tunteen tietävät: maanantaina uusi minä!

Jaan teille muutaman hyvän motivaatiovinkin, kun laihis tai terveelliset elämäntavat uhkaavat hukkua arjen kiireisiin. 
(Kuvassa Renee Zellweger elokuvasta Bridget Jones)

Sen sijaan, että pitkän päivän päälle palkitset itsesi suklaalevyllä ja leffalla, kokeile hemmotella itseäsi jollakin uudella hoitotuotteella. Tai ota aikaa kokeillaksesi kasvonaamiota ja hiusöljyä, jotka ovat unohtuneet kaapin perälle. Hemmotteluhetki, rauhoittuminen ja oma aika tekevät taatusti paremman olon, kuin levyllinen maitosuklaata.

Hemmottelu ja herkut kuuluvat elämään, mutta jokapäiväisenä ne tahtovat kertyä naisen lanteille. Jos kauneudenhoitohetki ei riittänyt viemään mielitekoa mennessään, juo iso lasi kivennäisvettä. On todettu, että ilmaa lisäämällä huijaat mahallesi syöneesi enemmän. Siksi esimerkiksi pirtelö tai mousse ovat parempia vaihtoehtoja kuin rahka tai vanukas. Sama kikka kivennäisveden kuplissa. Vaikka hiilihapollisia juomia ei kannata hammasterveyden kannalta liikaa nauttia, voivat ne hetkellisesti täyttää mahaa. Vatkaa siis ilmaa ruokiisi! 

Jos mahdollista, lähde lenkille. Yksinkertaisesti, yritä tehdä jotain muuta. Äläkä missään nimessä, osta kaappeihisi niitä leivoskeksejä, joita et voi vastustaa. On huomattavasti helpompaa vastustaa kiusausta, joka on vielä kaupassa, kuin sitä joka on kaapissasi yhden käden mitan päässä. Sitä paitsi, on vähän noloakin mennä kauppaan ostamaan vain suklaapatukka tai sipsipussi. Unohda ne kauppareissulla, äläkä tee heräteostoksia pitkin viikkoa.

Jos todellakin tarvitset herkkuhetkesi, valmista annos tuhtia rahkaa tai raakakaakaolla maustettu smoothie. Kuivatut hedelmät, banaani, pakastemarjat tai loraus hunajaa tuovat makeutta, mutta eivät överisokereita. Myös mausteet, kuten kaneli tai vanilja tuovat herkullisen maun ilman sokereita.

Raakasuklaamousse on myös hyvä herkkuvinkki:

1 avokado
3/4 dl raakakaakaota
2 banaania
Kaikki sekaisin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja nautitaan marjojen kera tai sellaisenaan.

Ajattele mitä syöt. Mitä ruoka tekee sinulle? Tuleeko sinulle todellakin parempi olo tyydyttyneestä rasvasta, lisäaineista ja puhdistetusta sokerista? Liiallinen suola turvottaa ja tyhjät kalorit muuttuvat aina vararavinnoksi eli läskiksi, tulivatpa ne hiilihydraateista, proteiineista tai rasvoista. Monet ruoat, joita pidetään hyvänmakuisina, ovat loppujen lopuksi aika etovia, kun ajattelee, mitä ne sisältävät.

Pyri syömään pöydässä. Samalla, kun syömisestä tekee tietoista, nauttii ruosta ja sen laittamisesta ja rauhoittuu syömään, tulee usein syöneeksi vähemmän. On helppo syödä huomaamatta paljon, jos samalla ajelee autolla tai katselee televisiota. Ihan sama asia pätee juomiseen. Puolen litran limppari tai siideri menee helposti alas, kun keskittyy kaikkeen muuhun, mutta ei vie nälkää, vaikka tuokin rutkasti kaloreita.

Vaikka moni on kokeillut Bridget Jones -kikkaa, jossa kiinnitetään upeavartaloisen naisen kuva jääkaapin oveen motivaattoriksi, itseäni se pahana päivänä vain masentaa. Niillä naisilla on joko varaa rasvaimuun, yli-inhimillinen itsehillintä tai mielettömän hyvät geenit. Kokeile siis käänteistä kikkaa: katsele kuvia ylipainoisista ihmisistä. Lihavuus ei ole kaunista, vaikka nykyisin media esitteleekin ylipainoisia, jotka ovat sinut itsensä kanssa. Ihmiskehon ei ole tarkoitus olla aivan täynnä makkaroita, vaikka rasvaa tarvitaankin. Väitän, että normaalipainoinen, terveen näköinen kroppa on tavoittelemisen arvoinen.

Kannattaa motivoida itseään myös terveellisesti elävien ihmisten seuraamisella. Älä siis juokse kirjaimellisesti heidän perässään, vaan poimi heidän elämänasenteestaan jotain omaan elämääsi. Eivätkö urheilulliset ihmiset vaikutakin energisemmiltä, iloisemmilta ja tyytyväisemmiltä elämäänsä?

(Kuvassa Marilyn Monroe elokuvasta The seven year itch)


Kaikkein tärkein vinkki! Sillä välin, kun vasta harkitset tehosekoittimen ostamista ja terveellisempien tottumusten opettelu on vielä alkutaipaleella: hyväksy itsesi! Bridget Joneskin näytti seksikkäältä, nappasi elämänsä miehen ja hyvän työpaikan siitä huolimatta, että kamppaili muutaman ylikilon kanssa. Älä ota itseäsi niin vakavasti. Kauneus on lopulta aika paljon kiinni sisäisestä säteilystä!

Kommentit

Suositut tekstit