Joogaruokaa


Syksyn tullen jaksaa jälleen innostua uusista kirjoista ja ruokavillityksistä. Anna Gidgårdin ja Cecilia Davidssonin (2013) Joogaruokaa -teos ei sinällään käsittele mitään uutta ja mullistavaa ruokavaliota, mutta usein joogaavat tai muuten keventämisestä kiinnostuneet kaipaavat ruokavalioonsa ravitsevia ideoita ilman ähkyä. 

Kirja tarjoaa upeita, värikkäitä kuvia ja maistuvia kasvisruokareseptejä. Takakannessa luvataan: "Ohjeiden ruoissa käytetään paljon kasviksia, ne ovat helposti sulavia ja ne sisältävät runsaasti entsyymejä, antioksidantteja, kuituja ja terveellisiä maitohappobakteereita." Reseptien luvataan tehostavan joogan hyvää tekeviä vaikutuksia.

Kokeilin aloittaa aamuni kirjan puuroreseptillä. Tämä vaatii hieman suunnittelua, jotta muistaa jo illalla laittaa ryynit likoamaan. Itse tein seosta kirjan ohjetta pienemmän määrän:

2 dl kokonaista tattaria
1/2 dl kvinoaa tai hirssiä
1/4 dl seesaminsiemeniä (pellavansiemeniä)
1/4 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl kurpitsansiemeniä


Puuro:

2 dl ryyniseosta
2 rkl kuivattuja hedelmiä
1/4 tl merisuolaa
kookosöljyä

Edellisenä iltana: laita ryyniseos kattilaan ja lisää 5 dl vettä. Kiehauta. Kaada vesi pois ja lisää 4 dl vettä. Anna seistä seuraavaan aamuun.

Aamulla: Lisää 2 dl vettä, hedelmät ja suola. Keitä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon kookosöljy. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Itse korvasin pellavansiemenet seesaminsiemenillä ja käytin hirssiä, gojimarjoja ja kuivahedelmäsekoitusta, Keittelin puuroa varmasti ainakin 20 minuuttia, sillä se ei omasta mielestäni vaikuttanut valmiilta. Tarjoilin lisukkeena turkkilaista jogurttia, päärynää ja ananasta.

Puuro oli ravitsevaa ja ihan hyvää.

Kirjassa neuvotaan reseptit muun muassa joogabrunssille ja herkkuhetkiin. Alussa on myös avattu hieman muutamien raaka-aineiden vaikutuksia. Teos on melko ohut, mutta silti kivoja terveellisen oloisia reseptejä on mukavasti. Trendikkäistä raakaruokaresepteistä ja superfoodeista tuttuja elementtejä löytyy tästäkin kirjasta. Ihan hyvä lisä kirjahyllyyn, jos kaipaa vähän erilaisia vinkkejä niin aamiaiselle kuin lounaallekin.

Kommentit

Suositut tekstit