Raakojen herkkujen lähteillä


Raa`at browniepallerot

2 1/2 dl saksanpähkinöitä
4 rkl raakakaakaojauhetta
2 1/2 dl taateleita

Tein Karita Tykän ohjetta mukaillen brownietaikinan, jonka pyörittelin hieman jähmeänä palloiksi ja kieritin kookosrouheessa, koska ainakin oma versioni taikinasta oli hieman tahmea. Muussa muodossa ja ilman kookosrouhetta sitä olisi ollut hankala nautiskella. Ensin heitin tehosekoittimeen liotetut pähkinät. Kun ne olivat hienontuneet lisäsin raakakaakaon ja lopuksi vedessä liotetut taatelit.
Oma raakakaakaojauheeni on Cocovin, joten olisiko johtunut merkistä, että lopputulos oli vaaleampi kuin Raakaa ja makeaa -kirjassa... 

Karita Tykän, Sanna Ala-Seppälän ja Ulla-Maija Lähteenmäen teos Raakaa ja makeaa (2014) oli Karita Tykän ensimmäinen aluevaltaus ruokakirjallisuuden saralla. Teos esittelee kattavasti erilaisia raakaherkkureseptejä, jotka eivät siis sisällä lainkaan jauhoja, eläinperäisiä raaka-aineita eivätkä perinteistä sokeria. Raakaruokaa tai sen raaka-aineita ei ole kuumennettu yli 45 asteen. Vanhempi nimitys ruokavaliolle on elävä ravinto. Kyseessä ei siis ole mikään uusi keksintö, mutta nyt on jo muutama vuosi pöhisty varsinkin raakakakuista ja muista niin sanotusti terveellisemmistä herkuista. 

Ajatus terveellisyydestä perustuu siihen, että kuumennettaessa katoaa tärkeitä ravintoaineita. Välteltäessä myös viljoja, puhdistettua sokeria ja maitotuotteita saadaan aikaiseksi ravitsevia ja maistuvia herkkuja, jotka sopivat samalla keliaakikoille ja vegaaneille.

Itse olen innostunut varsinkin näistä erilaisista palleroista. Niitä on helppo tehdä ja ne ovat valmiiksi sopivan pieniä, jotta ei tule erehdyksissä nauttineeksi puolikasta kakkua. Raakaherkut sisältävät nimittäin yllättävän paljon energiaa, ovathan pähkinät ja avokadot täynnä rasvaa, joskin hyvää, pehmeää sellaista. Myös taatelit, viikunat ja muut kuivatut hedelmät ovat supermakeita, joten ei kannata hullaantua, vaikka kakkuun ei varsinaisesti sokeria lisättäisikään. Kohtuus kaikessa, myös ravinteikkaissa kakuissa ja välipaloissa.

Kirjan reseptit tulevat myös yllättävän kalliiksi saattaahan yksi kakku sisältää pelkästään pähkinöitä 10 dl. Joissakin ohjeissa tarvitaan vähän kummallisempia aineksia, joita ei pienestä marketista löydy. Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan, jos raakakakut ja -namit ovat vielä suhteellisen uusia tuttavuuksia. Huomaamatta tulee nauttineeksi terveysvaikutteisia pähkinöitä, siemeniä ja hedelmiä maistuvassa muodossa. Reseptejä oppii nopeasti soveltamaan, kun tunnistaa oikeanlaisen rakenteen esimerkiksi kakkupohjan ja kakun täytteen kohdalla. Ainoa miinuspuoli on, että tämä leivonnan laji vaatii hyvät välineet, koska ihan kaikkeen ei tavallinen edullinen tehosekoitin pysty. Usein reseptejä joutuu soveltamaan jo siksikin, ettei oma kone toimi ilman pientä määrää nestettä.

Kovin kauan ei kannata lämpimässä kahvipöydässä näitä herkkuja seisottaa, koska niiden rakenne on parhaimmillaan viileänä. Jos kakkuja joutuu säilyttämään tai ei syö kaikkea kerralla, on pakastin paras paikka.Kommentit

Suositut tekstit