Kanelin tuoksua ja taikinaterapiaa

Syksyn pimetessä on tietysti ihana sytyttää kynttilät ja lämmittää uuni, kaivaa villasukat kaapista ja antaa korvapuustien tuoksun täyttää talon.

Korvapuustien perusohje:

5 dl luomumaitoa tai vettä ja maitojauhetta
50 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
noin 15 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata spelttijauhoilla)

150 g voita tai margariinia

Täytteeksi:
margariinia tai pehmeää voita
tummaa ruokosokeria, intiaanisokeria tai fariinisokeria
kanelia

Voiteluun kananmunaa tai kahvia

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia riippuen hieman pullien koosta.
Pullan oikean rakenteen oppii vain tekemällä ja osa ei opi koskaan. Hyvän arkipullan voi tehdä terveellisempänä veteen ja käyttämällä vain 100 g margariinia. Täytepullissa yllä oleva ohje on hyvä, mutta jos teen perinteisiä pyöreitä pullia tai pitkoja käytän 2 dl sokeria ja 200 g voita. Makuasioista ei toki voi kiistellä, osa pitää eniten juuri terveellisestä pullasta ja toisille maistuu tuhdin makuinen ja kokoinen herkkupulla.Kanelilla sanotaan olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Se on erittäin antioksidanttipitoinen. Se parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja ja voi auttaa painonpudotuksessa. Erityisen hyödyllistä se on verenpaineen alentamiseen ja diabeteksen ehkäisyyn.

Kaneli sisältää kuitenkin maksalle myrkyllistä kumariinia, mistä syystä etenkään pienten lasten ei tulisi käyttää kanelia päivittäin eikä suuria määriä kerralla. Kohtuus kaikessa. Lähes kaikki Suomessa myytävä kaneli on kassiakanelia, jossa kumariinia on melko paljon. Harvinaisempi ja kalliimpi ceylonin kaneli sisältää huomattavasti vähemmän kumariinia. Sitä myydään ainakin Ruohonjuuren verkkokaupassa. Terveyden kannalta on toki parempi nauttia kaneliannoksensa smoothien, rahkan tai puuron pinnalla kuin pullan muodossa!

Muunnelmia

Suklaapuustit:

Tee korvapuustit muuten normaalisti, mutta lisää laadukasta tummaa suklaata rouheena. 
Mmmm, suklaaholistin unelma.

Variaatioita on tietenkin lukuisia ja vain omat makumieltymykset ovat rajana. Osa on mieltynyt kookokseen ja toiset vaniljaan. Kunhan pullataikina on mehevä, hyvin kohonnut ja maukas, lähes mikä tahansa käy sen täytteeksi.

Kommentit

Suositut tekstit