Erilaiset juustokakut

Juustokakut ovat näyttäviä, raikkaita ja aina yhtä ajankohtaisia. Paistettavat juustokakut ovat melko simppeleitä valmistettavia ja hyydytettävissä kakuissa voi kokeilla tehdä kerroksia ja erilaisia pohjaratkaisuja. Kevään tulon aavistaa keveistä, keltaisista sitruskakuista ja pääsiäiseen sopii esimerkiksi mango ja persikka. Tämän vuoden ruhtinaallinen mustikkasato sai minut kokeilemaan paistettavaa mustikkajuustokakkua. Jouluna taas nautitaan glögin ja pipareiden makumaailmasta. Reseptejä voi varioida mielensä mukaan käyttäen sesongin marjoja tai hedelmiä ja niiden yhdistelmiä.

 Tässä lakka-sitruskakku,
jossa tärkeää on paseerata marjat.


Pohjaksi kelpaavat keksimurska, murotaikina tai jopa mysli. Mysliä ja keksimurua tiivistämään tarvitaan margariinia tai voita. Liikaa voita ei kannata käyttää, jotta pohjasta ei tule kova jähmettyessään. Myöskään keksejä ei kannata hienontaa liian hienoksi, koska silloin vaara on sama. Pohjassa on tarkoituskin olla kivaa suutuntumaa, kunhan muru on suurin piirtein tasakokoisen pientä. Keksipohja on helppo tehdä myös erityisruokavalioihin tarkastamalla, etteivät keksit ja margariini sisällä laktoosia tai maitoa tai valitsemalla gluteenittomia keksejä.

Keksipohja:

200g digestivejä (tai kaurakeksejä)
75-80 g margariinia tai voita

Täytekekseistä: 175 g esim. dominoita täytteineen
50 g margariinia

Kokeile myös maustaa pohjaa. Esimerkiksi omenajuustokakussa kaurakeksejä voi maustaa kanelilla, inkiväärillä tai kardemummalla.



Täytteen varioimiseen voi käyttää myös reilusti mielikuvitusta. Rahkoja ja tuorejuustoja on valtavasti tarjolla maustettuina ja maustamattomina. Myös kondensoituja maitoja saa lähes joka marketista. Maidottomia versioita on myös hyvin saatavilla, esimerkiksi vegaanista tuorejuustovalmistetta, soijajogurttia ja kaurakermaa ym.

Paistettavissa juustokakuissa kananmunat toimivat hyydyttävänä tekijänä, kun taas hyydytettävissä käytetään usein liivatetta. Moussekakuissa voi riittää hyydyttäjäksi pelkkä suklaakin, jos täytemäärä ei ole kovin suuri. Kasvissyöjille on marketeissa vegegeliä, jonka käyttöä täytyy kuitenkin harjoitella. Osa tai koko neste on nimittäin voitava kuumentaa vegegelin kanssa, paras ja helpoin tapa on kuumentaa koko nestemäärä.



Parhaan rakenteen hyydytettyyn kakkuun saa käyttämällä riittävästi kuohu- tai vispikermaa. Vähintäänkin puolet muiden aineiden määrästä, saman verrankaan ei ole todellakaan liikaa. Toki on jokaisen oman mieltymyksen mukaista, millaisen rakenteen ja kakun haluaa tehdä. Nykyisin näkee myös kevyttuotteista tehtyjä, tiivisrakenteisia juustokakkuja paljon. Juustokakuissa keventäminen onkin helppoa. Itse voi vaikuttaa sokerin määrään ja tarvittaessa korvata sokerin luontaisemmilla makeuttajilla, kuten hunajalla tai makeutusaineilla esimerkiksi steviasokerilla. Esimerkiksi rasvattomia rahkoja käyttämällä saa hyvinkin kevyen herkun arki-iltaan.

Kommentit

Suositut tekstit