Gluteeniton + vegaaninen mustikkapiirakka

Perinteinen mamman marjapiirakka taipuu myös eläinystävälliseksi ja gluteenittomaksi. Yllättävän helposti vieläpä. Gluteenittomat tuotteet yleistyvät yhtä matkaa vegaanisten kanssa. Moni on jättänyt gluteenipitoiset viljat (vehnä, ohra, ruis) pois ruokavaliostaan ja kokee voivansa paremmin. Etenkin vehnää vältetään ja kritisoidaan, koska se on hyvin pitkälle jalostettu lajike, jota on nykyisin yllättävän monissa syömissämme ruuissa. Leivonnassa gluteenilla eli sitkoa aiheuttavalla proteiinilla on tärkeä tekijä rakenteen tuojana ja leivonnaisten koossa pitäjänä. Vehnän gluteenia lisätään teollisuudessa useimpiin leipiin, koska siten leipoutuvuus paranee. Gluteenittomassa leivonnassa voi hyödyntää ksantaania ja psylliumia, jotka antavat taikinoille paremman rakenteen.

Gluteenittomassa leivonnassa taikinoihin kannattaa pyrkiä tuomaan lisää ravinteita proteiinilla eli esimerkiksi kasvimaitotuotteilla tai perinteisillä maitotuotteilla. Vihannes- ja hedelmäraasteilla ja soseilla saadaan mehevyyttä ja ravinteita. Varsinkin hiivataikinaleivonnaisissa paistopintaa kannattaa olla enemmän kuin tavallisissa, jolloin saadaan enemmän makua ja rapeutta muuten hyvin miedon makuisiin gluteenittomiin viljoihin. Paistoaika voi olla hieman lyhyempi ja kannattaa huomata, että väriä ei tule samalla tavalla kuin perinteisten viljojen kanssa, koska gluteenittomat jauhot ovat usein hyvin vaaleita. Gluteenittomia viljoja suosivan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kuitujen saantiin. Tässä reseptissä onkin siksi käytetty tummaa gluteenitonta jauhoseosta, joka sopii marjapiirakkaan vallan hyvin.




Mustikkapiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton)

Pohja:

n. 2 1/2 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
1/2 dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl intiaanisokeria
75 g vegaanista margariinia
1/2 dl soijajogurttia

Täyte:
1 tlk (400ml) kookosmaitoa
4 dl metsämustikoita
2 tl vaniljasokeria
1/4 dl intiaanisokeria
(sitruunamehua)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa pohjan kuivat aineet ja lisää joukkoon pehmeä margariini, jonka nypit jauhojen sekaan. Lisää jogurtti sekoittaen tasaiseksi. Painele jauhotetuin käsin voideltuun piirakkavuokaan. Piirakkataikina saa gluteenittomana olla hieman löysempää kuin perinteinen vehnätaikina, mutta kuitenkin melko helposti käsiteltävää. Lisää siis taikinaan hieman jauhoja, jos tarvitsee.

Sekoita täytteen aineet sekaisin. Maistele sopiva makeus täytteeseen (riippuu siitä, onko pakastemarjoissa jo valmiiksi sokeria ja paljonko haluaa makeutta). Joukkoon voi hieman lisätä sitruunamehua, jos haluaa hapokkuutta. Täyte on sellaisenaan pehmeä ja kermainen kookosmaidon ansiosta, eikä välttämättä kaipaa mitään. Sokerin määrässä ei kannata liioitella, sillä mustikka on mieto marja, eikä tarvitse sokeria paljon. Paista piirakkaa noin puoli tuntia. Täyte saa uunista ottaessa olla vielä hyllyvä, sillä kookosmaito hyytyy jäähtyessään. Anna piirakan jäähtyä huolella ennen nauttimista.

Kommentit

Suositut tekstit