Juhannusherkut ja sateenkaaren värit lautasella"Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysikuu,
kesäyön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouuu."
Eino Leino

Keskikesän juhla lähestyy ja rannat täyttyävät kokoista ja juhlijoista. On aika tehdä taikoja, nauttia Suomen taianomaisista kesäöistä ja herkutella ehkä mansikoilla. Helposti juhlissa keskitytään monenlaiseen rasvaiseen, yltiömakeaan ja suolaiseen herkkuun, joka koetaan arkena vähän kielletyksi. Entäpäs, jos tänä juhannuksena nauttisit sateenkaaren värejä ja raikkaita herkkuja, joiden jäljiltä ei jää ähkyä? Sateenkaaren värien syömisellä tarkoitetaan sitä, että päivän aikana tulisi syödä mahdollisimman paljon erivärisiä kasvikunnan tuotteita, sillä eri värit sisältävät eri terveysvaikutteisia aineita. Samalla värikäs ruoka tuo mielelle hyvinvointia esteettisenä ruokahetkenä ja varmistaa, että syöt ainakin puoli kiloa kasviksia päivässä. Helpostihan arki solahtaa tomaatti-kurkku ja omena -linjalle, jolloin kasvisten saanti on hyvin yksipuolista.

Panosta tänä juhannuksena laatuun määrän sijaan. Panostaessasi laatuun, et tule mättäneeksi ajattelemattomasti suuria määriä ruokaa, vaan maistelet, katselet ja nautiskelet. Uudet maut ja tuotteet ovat meidän aikamme ylellisyys, jota todellakin kannattaa hyödyntää. Kokeile rohkeasti outoja ja erikoisia hedelmiä ja grilliin mielenkiintoisia vihanneksia ja vegaanisia makkaroita tai pihvejä. Jos eksoottisemmissa hedelmissä hinta on kovakin, voi ostaa vaikka vain yhden. Esimerkiksi pienestä passionhedelmästä saa kivasti koristetta ja makua pannacotan, smoothien tai jogurtin päälle.
Juomapuolessa kannattaa myös panostaa laatuun. Ihanat moctailreseptit takaavat kauniit ja vitamiinipitoiset juomat, joista jää hyvä olo. Jos haluaa valita vähän parempaa juhlajuomaa, kuiva luomuvalkoviini tai -kuohuviini on parempi linjoille ja ympäristölle. Ylipäätään mielestäni kannattaa välttää erilaisia sekoituksia, joissa on keinotekoisia värejä ja makuaineita sekä paljon sokeria. Luomusiideri tai paikallinen olut ei ehkä ole sen terveellisempi, mutta ainakin ovat harvemmin nautittuja ja mielenkiintoisia kokeiluja. 

Juhannuksena luotetaan ehkä liikaakin kesäisen ulkoilun mahdollisuuteen. Kynttilät, kukat ja kaunis kattaus ilahduttavat sisälläkin. Oikealla vaatetuksella luonnosta voi nauttia säällä kuin säällä ja kylmässä järvivedessä uiminenhan edistää terveyttä. Olipa sää juhannuksena millainen tahansa, tunnelmaa voi luoda monella tavalla. 


Gluteenittomat ja vegaaniset karpalomuffinssit

190 g  hienoa gluteenitonta jauhoseosta 
(itse korvasin osan jauhoista gluteenitomalla kaurajauholla)
130 g täysruokosokeria
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
80 ml rypsiöljyä
80 ml soijamaitoa
3 tl kananmunankorviketta ja 4 rkl vettä
1 dl karpaloita (käytin pakastettuja)

Sekoita esimerkiksi pienellä vispilällä tai lusikalla kananmunankorvike (saa ainakin vegekaupasta ja ekokaupoista) ja vesi tahnaksi. Sekoita ensin kulhossa kuivat aineet ja lisää sitten märät aineet, myös kananmunankorvike, mutta ei vielä karpaloita. Kun olet sekoittanut aineet paksuksi taikinaksi, voit sekoittaa karpalot joukkoon. Voit käyttää halutessasi kuivattuja karpaloita. Paista muffinssipellillä.
Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia.Villiyrttismoothie

2 dl Tunnistamiasi villiyrttejä (esim ketunleipä, koivunlehti, poimulehti)
Koivunmahlajuomaa tai vettä, kunnes koostumus on haluamasi
1 pkt Mangokuutioita (pakaste)
1 tl Vehnänorasjauhetta
1/2 dl hamppuproteiinia
vaniljajauhetta
sitruunanmehuaKommentit

Suositut tekstit