Töllön ääreen oppimaan!
Nyt, kun suurella osalla suomalaisia lomat ovat enää sumea muisto vain, voi hyvällä omallatunnolla viettää välillä illan television ääressä. Toivottavasti olette bonganneet Ylen Kulutustavaratarkastajat -ohjelman. Norjalaisessa sarjassa ykkösellä maanantaisin on pureuduttu arkisiin ilmiöihin ruoankin saralla.
Jaksossa kymmenen havahduteltiin ihmisiä esimerkiksi ravintoainevalmisteiden vaaroihin. Eli syömällä monia päällekkäisiä ravintolisiä, esimerkiksi monivitamiinitabletteja ja luontaistuotteita, saattaa sairastuttaa itsensä. Pahimmassa tapauksessa aiheutat itsellesi maksavaurion.
Harva muistaa terveyttä tavoitellessaan, että parhaiten terveyttään edistää syömällä monipuolisesti ja tuoreesti. Ruoasta saa kaiken tarvitsemansa, ellei noudata tiukkaa dieettiä. D-vitamiinia on jo kauan hehkutettu sen terveysvaikutusten vuoksi ja totta onkin, että pohjoisessa on auringosta vaikeaa saada tarpeeksi d-vitamiinia. Kuitenkin tulisi muistaa, että rasvaliukoiset vitamiinit (A,D,E ja K) eivät poistu elimistöstä vaan muuttuvat myrkyiksi liian suurina pitoisuuksina. Vesiliukoisilla vitamiineilla (C ja B) tätä ongelmaa ei ole. Samaten nauttimalla esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta (beetakaroteenia) sisältäviä porkkanoita, ei yliannostuksen vaaraa ole, koska elimistö valmistaa esiasteesta vain tarvitsemansa määrän A-vitamiinia. Kannattaa olla tarkkaavainen myös luontaistuotteiden kanssa, kaikki eivät suurina pitoisuuksina ole turvallisia.
Kulutustavaratarkastajissa on tutkittu myös broilerin sisältämiä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Syödessämme lihaa saamme siis näitä jatkuvasti elimistöön ja pahimmassa tapauksessa lopulta ihan tavalliseenkaan tulehdukseen eivät enää antibiootit tepsi. Ongelmia on suomalaisessakin lihassa.Tutustukaa esimerkiksi Ajankohtaisessa kakkosessa esitettyyn tilallisen ahdinkoon. http://yle.fi/uutiset/tilallinen_johanna_saukkonen_hirttonaruko_ainoa_apu/7972475
Sitä mukaa, kun ruoan tuotannosta on tullut globaalia tehotuotantoa, eläinten hyvinvointia on hyvin vaikea kontrolloida. Harva havahtuu pohtimaan seurauksia, ennen kuin eläinten laiminlyönnit alkavat vaikuttamaan omaan terveyteen. Loputtomiin emme voi sulkea silmiämme siltä, mitä lautasellamme on ja miten se on tuotettu.
Kommentit
Lähetä kommentti