Tekeekö laihtuminen onnelliseksi? - Pari sanaa kehopositiivisuudesta
Etenkin näin kesäisin vartaloihanteet korostuvat, kun kroppaa ei voi verhota peittäviin villapaitoihin. Naistenlehdet mainostavat ennen kesää ihmedieettejä rantakuntoon pääsemiseksi ja heti kesän jälkeen aloitetaan kesäkilojen karistaminen. Monelle naiselle ne viimeiset viisi kiloa muodostuvat ongelmaksi. Kuntosalilla tai lenkkipolulla jaksaa hikoilla useamman viikon ja ruokailukin tuntuu suhteellisen terveelliseltä, mutta pientä rasvaa vain on jämähtänyt kroppaan. Silloin on aika katsoa peiliin armeliaasti ja kysyä, mikä on todella tärkeää? Mikä tekee elämästä parempaa? Onko muutaman viimeisen kilon karistaminen todella tärkeää omalle hyvinvoinnille?
Joskus ne viimeiset sitkeät kilot vaatisivat viimeistenkin herkkujen karsimista, palaveripullan tai viikonloppusipsien unohtamista ja se ei välttämättä lisääkään hyvinvointia. Elämässä tarvitaan nautintoja kaiken kiireen, stressin ja suorittamisen vastapainoksi. Osa epäterveellisistä tottumuksista on toki syytä vaihtaa järkevämpiin, sillä kilot hiipivät salakavalasti vuosien ja kymmenien vuosien kuluessa. Lasagnen sijaan voi oppia nauttimaan virkistävästä salaatista ja suklaapatukan sijaan nappaa hedelmiä tai raakapatukan. Vaikka osan nautinnoista voi varmasti oppia korvaamaan terveellisillä vaihtoehdoilla, ei kermakakulle juhlapäivänä tai viikonlopun viinerille noin vain löydy korvaajaa. Syömisestä ja terveellisistä elämäntavoista pitää pystyä nauttimaan osana arkea, ei siten, että niistä tulee nipottamisen aihe, joka täyttää koko maailman. Armoton syyllisyys juhlissa nautituista herkuista ja hikilenkki seuraavana päivänä vain kalorien karistamiseksi, ei ole enää tervettä.
Nykyisin media antaa kuva, jossa äideilläkin pitää vatsapalikoiden näkyä ja käsivarsissa on allien sijasta lihasta. Liian usein unohtuu, että kehon ei tarvitsekaan näyttää samalta kuin ennen äitiyttä. Vaikka kiloja ei olisikaan jäänyt, synnytys ja imetys muovaavat silti kehoa. Naisen keho joutuu elämän varrella monien mullistusten kohteeksi, eikä niistä tarvitsekaan selviytyä samanlaisena kuin kaksikymppisenä. Naisen keho vaatii toimiakseen enemmän rasvaa kuin miehen, eikä vatsalihasten ole tarkoituskaan näkyä terveessä naisen kehossa. Hormonitoiminnan ja hedelmällisyyden kanssa ei kannata leikitellä vain sairaalloisten ulkonäköihanteiden vuoksi. Mieluummin armollisesti kuin armottomasti. Ihminen on yksilö ja vaikka kaveri näyttäisi tietynlaiselta, se ei välttämättä ole itsellesi koskaan mahdollista. Totuus painonpudotuksestakin on toinen, kuin minkä media haluaa välittää. Pysyvä painonpudotus on useimmiten hidasta ja tuskaista nopean huipputuloksen sijaan. Kilot kertyvät nopeasti ja lähtevät hitaasti.
Jokaisen keho on yksilöllinen. Osalle rasvaa kertyy helpommin ja eri kehotyypeillä on omat ongelmakohtansa, joista rasva ei millään lähde. Kun kiloja kerran on tullut, ne tulevat todella herkästi takaisin, sillä rasvasolut vain odottelevat saavansa taas ravintoa täyttyäkseen varastoiksi tulevan varalle. Paino myös vaihtelee valtavasti samankin viikon sisällä. Suolan ja veden määrä ja hormonit vaikuttavat kehon turvotuksiin ja painoon. Kaikista parasta omalle kropalle on hyväksyä se ja pitää siitä huolta. Sen kanssa joutuu tulemaan toimeen koko elämänsä vuorokauden ympäri, toisin kuin kavereiden tai miesystävien. Itseään saa helliä ja elämästä saa nauttia, kunhan kokonaisuus on balanssissa. Kulje omaa tietäsi kiitollisena kehollesi kaikesta, mitä se on kestänyt.
Kommentit
Lähetä kommentti