Marenkisia mietteitäAika usein lähtee päivän päätteeksi tarpomaan vielä kohti kauppaa ja ajattelee nälissään, että halvinta mitä vaan ja äkkiä! Mutta ostoksilla kannattaisi edes joskus miettiä muutakin kuin hintaa, jos siihen suinkin on varaa. 
Vaikka yksittäisen ihmisen valinnat eivät koko ruokaketjua mullistaisi, voivat pienetkin muutokset antaa viestiä kaupalle, mitä heidän kannattaisi tilata. 
Sitä paitsi marengeillakin tulee herkuteltua harvemmin, kun huomaa, miten paljon kalliimpia luomumunat ovat.  Eläintenkin hyvinvoinnista joutuu maksamaan. Anna viestiä, että välität siitä, mitä syöt!


Marengin voi tehdä helposti, näin:
4 valkuaista
2 dl sokeria
(1 tl etikkaa)
Valuaiset ja keltuaiset erotellaan siirtelemällä massaa kuoren puolikkaasta toiseen, kunnes kuoressa on jäljellä keltuainen ja puhdas valkuainen on saatu valutettua kulhoon. Älä käytä märkiä tai rasvaisia välineitä marengin valmistuksessa. Vatkaa valkuaiset, lisää sokeria vähitellen (käytä erikoishienoa sokeria). Marenki on valmista, kun se pysyy kulhossa, vaikka kulhoa kääntäisi. Marenkimassaa voi värjätä tai maustaa esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla tai pähkinärouheella. Käsittele marenkivaahtoa varoen, eli sekoita aineet käännellen varovasti, mutta ripeästi sekaan.
Pursota pellille ja paista miedossa lämmössä 75 asteessa. Anna kuivua paiston jälkeen kunnolla. Marengit säilyvät hyvänä pitkään. Niitä voi käyttää kakun koristelussa tai tarjota sellaisenaan.

Sveitsiläinen marenki
4 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
Vatkaa valkuaisia ja sokeria  kulhossa sähkövatkaimella hiljalleen poreilevan vesikattilan päällä noin 10 minuuttia. Lopuksi vatkaa hetki kylmässä vesihauteessa, jotta marenki jäähtyy.

Italialainen marenki
3 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 dl vettä
Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa 120 asteeseen. Valuta sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan sähkövatkaimella samalla. Vatkaa, kunnes marenki on paksua, kiiltävää ja hieman jäähtynyttä.
Marenkia voi käyttää esimerkiksi sitruspiiraiden päällä. Silloin kannattaa muistaa, ettei marenkia ole tarkoitus polttaa kauttaaltaan ruskeaksi uunissa. Muotoile marengista huippuja lusikan avulla tai pursota kauniisti täytteen päälle. Piirasta ei tarvitse kuin käyttää uunissa siten, että marenkihuiput saavat hiukan väriä. Kaasupoltin eli "tohotin" on myös kätevä.

Huom! Ei heitetä niitä ylijääviä keltuaisia roskiin. Ne saa helposti käytettyä munakkaaseen, pullien voiteluun, vaniljakastikkeeseen tai vaikkapa hollandaise -kastikkeeseen.

Kommentit

Suositut tekstit