Terveysvaikutteiset juomat - millä jano kannattaa sammuttaa?

Kiireetön aamu ja pannullinen kahvia. Iltapäivän tauolla limpparia ja illalla saunaolut. Moni ajattelee, että juomilla ei ole niin väliä, mutta itse asiassa juomalla voi saada itselleen paljon ikäviä lisäkiloja ja terveysongelmia. Hammasterveys on yksi ilmeisimmistä ongelmista, sillä hiilihapolliset juomat rasittavat hampaita, vaikka valitsisi sokerittoman version. Suurin ongelma silti lienee juomien sisältämät kalorimäärät, jotka ovat usein yllättävän suuria. Juomat eivät täytä mahaa, joten pian juoman juotuaan vatsa onkin taas tyhjä, vaikka sama määrä energiaa syötynä tuntuisi vielä pitkään. Myös virvoitusjuomien lisäaineita kannattaa välttää.

Raparperi-rosmariinivesi

Mehulinko tai mehupuristin on hyvä vaihtoehto, jos haluaa nauttia aamupalalla mehulasillisen, sillä niillä saa marjojen, hedelmien ja vihannesten ravintoaineet talteen. Perinteisellä mehumaijalla kuumennus tuhoaa suurimman osan vitamiineista ja marjoista jää jäljelle vain maku ja väri. Lisättyä sokeria ei tuorepuristettuihin mehuihin tarvitse lisätä vaan valitsee raaka-aineet siten, että seassa on joku makeampikin hedelmä. Vähempään makeuteen tottuu. Mieluiten kannattaa pyrkiä syömään marjat ja hedelmät kokonaisina, jolloin kuoretkin ovat mukana ja niistä saadaan kuidut ja vitamiinit talteen. 





On mahdollista valita myös hyväätekeviä juomia. Vesi on tärkeää elimistöllemme. Vettä voi vitaminoida lisäämällä makua yrteillä, marjoilla ja hedelmäviipaleilla. Kannattaa suosia luomua tai kuoria hedelmät, jotta ei saa torjunta-ainejäämiä esimerkiksi limetin kuoresta.

Vihreä tee sisältää aineenvaihduntaa edistävää katekiinia ja kofeiinia ja siksi sitä suositellaan usein laihduttajille. Vihreä tee ehkäisee tutkitusti myös syöpää, mutta silloin siitä on toki tehtävä päivittäinen nautinto. Teetä tulisi juoda vahvana ja useampi kuppi päivässä, jotta se vaikuttaa terveyteen. 


Kahvin juonti kannattaa jättää kokonaan tai vähentää siten, että se on nautintoaine, jollaiseksi se on tarkoitettu. Ei siis litrakaupalla! Sama asia alkoholijuomissa. Jos haluaa juhlistaa elämän kohokohtia lasillisella tai parilla kuohuvaa tai nauttia illallisella luomupunaviiniä, se on toki sallittua, mutta terveyshyötyjä alkoholijuomilla ei ole, päinvastoin.

Varsinkin punaviiniä mainostetaan usein flavonoidien lähteenä, mutta ruokavaliossa on useita paljon parempia lähteitä (marjat, hedelmät) ja terveysvaikutuksiin tarvittaisiin niin suuria käyttömääriä, että haitat kasvavat hyötyjä suuremmiksi. Uusimmat tutkimukset kertovat, että jo pienet määrät alkoholia altistavat alkoholin haitoille ja rasittavat maksaa. Alkoholi on siitä katala, että määrät lisääntyvät kuin varkain, kun siedätämme itseämme alkoholin vaikutukselle. Alkoholiongelma kehittyy usein vuosien ja kymmenien vuosien kuluessa, joten viikottaisesta saunakaljasta tai perjantaiviinistä kannattaa opetella pois. Kun korvaa hemmottelulasillisen kehoa hellivällä vaihtoehdolla saa terveyshyötyjä ja hyvää oloa.

Granaattiomenakombucha


Parempia vaihtoehtoja on. Esimerkiksi koivunmahlajuomat ja kuusenkerkällä maustetut tuotteet. Erilaiset teepohjaiset juomat ovat myös yleistyneet. Koivunmahla on luonnon supertuote, mutta sitä täytyy valuttaa koivusta kohtuudella, jotta puu ei kärsi. Lehtien puhjettua mahlan valutusaika on ohitse. Koivunmahlan kerrotaan olevan hyväksi ruuansulatukselle ja vastustuskyvylle. Kuusenkerkistä voi itse keittää siirappia, jolla voi maustaa jälkiruokia ja juomia.

Kombucha on mainio vaihtoehto virvoitusjuomille. Se on käyttämällä valmistettu teejuoma, jossa ei ole kuitenkaan alkoholia. Probiootit ja prebiootit tekevät hyvää immuunipuolustukselle, joka vähentää esimerkiksi allergioiden ja flunssien riskiä. Suolisto pitää tästä juomasta, mikä onkin ehkä syy immuunipuolustuksen paranemiseen ja painonhallinnan helpottumiseen.

Kommentit

Suositut tekstit