Antibioottiresistenssi, suolistomikrobit ja kemikaalit


Tänään perjantaina 27.11.2015 Huomenta Suomi klo 7:10 Antibioottiresistenssi uhkaa ihmiskuntaa ja klo 7:20 Suolistobakteerien merkitys terveydelle. Tässä haastattelussa siis bakteeriopin professori Pentti Huovinen valottaa paljon paasaamaani antibioottien ongelmallisuutta sekä suolistomikrobien vaikutusta terveyteen. Ravitsemusalalla kuuma tutkimusaihe on suolistomikrobien vaikutus terveyteen ja antibioottien ongelmallisuudesta on puhuttu paljon. 

Syömme ja elämme liiankin puhtaasti; puhdistamme kotimme tehoaineilla ja ruoasta on tehty steriiliäMaito pästöroidaan, homogenoidaan ja rasvan määrä vakioidaan, minkä jälkeen tiettyihin tuotteisiin lisätään maitohappobakteereja saadaksemme niiden terveyttä edistävät tekijät käyttöömme. Nurinkurista? Merkityksellistä on kysyä myös, kuinka puhdistamme itsemme ja kotimme, kuinka ravitsemme kehoamme ja mistä kemikaaleja elimistöömme kertyy? 

Jälleen palataan aiheeseen luonnonmukaisempi elämä. Kokonaisvaltaisuuden ymmärtäminen. Kuten antibiooteista tiedetään, ne eivät vaikuta vain bakteereihin, joihin niitä halutaan käyttää. Myöskään terveyteemme ei vaikuta vain ruoka, vaan myös käyttämämme puhdistusaineet, vaatteiden ja tavaroiden kemikaalit sekä ympäristömyrkyt. Kaikki nämä vaikuttavat tietenkin myös ympäristöön, jonne ne viimein päätyvät. Meidän ei tulisi keskittyä vain itseemme, vaan ymmärtää, että myrkyt päätyvät ympäristöön ja sitä kautta vaikuttavat meihin kaikkiin. Kemikaalien vaikutukset voivatkin näkyä vasta omilla lapsilla tai lastenlapsilla esimerkiksi lisääntymisterveydessä. Teemme jatkuvasti itsellämme ihmiskoetta, koska kemikaalien ja lääkkeiden pitkäakaisvaikutuksia ja yhteyksiä sairauksiin on hankala osoittaa toteen.

Ongelmallista on tietenkin se, että he, jotka näistä asioista nykyisin puhuvat, ovat jo herkistyneet kemikaaleille ja asioihin perehtyminen on sen jälkeen välttämättömyys. Toivon mukaan yhä useampi ajattelee asioita ennen elinikäisten oireiden ilmaantumista. Nykyisen tiedon myötä, ei tulisi ajatella kemikaalien tai lääkkeiden välttämisen olevan vain turhaa vainoharhaa. Tai ruokavalion pohtimisen olevan hyödytöntä terveyden kannalta. Äärimmäisyyksiin ei tarvitse mennä, vaan tehdä pieniä parempia valintoja terveyden kannalta.

Pese vaatteet ennen käyttöä

Älä käytä lääkkeitä turhan herkästi -kyseenalaista antibioottikuuri

Syö lähiruokaa (ehkä jopa luomua) tai vähintäänkin Eu:n alueella tuotettua ruokaa

Suosi Eu:ssa valmistettuja tuotteita myös vaatteissa, leluissa ym. (kemikaalien käyttöä valvotaan)

Kysy ravintolassa, mistä raaka-aineet ovat peräisin

Tee ruokaa itse

Vähennä kodinpuhdistusaineiden määrää ja suosi ekologisempia vaihtoehtoja

Vähennä kemikaalien määrää hygienia- ja kauneustuotteissa 
(tarvitsetko bodylotionia, hiuskiinnettä, hiusvärejä, meikinpohjustusvoidetta, kuorinta-aineita etc.)

Vältä turhia pakkauksia

Harkitse, harkitse ja harkitse ostoksiasi

Vähennä hajustettujen tuotteiden käyttöä 
(sekä vaatteiden, kodin että itsesi puhdistuksessa -älä käytä etenkään lapsille)

Tee kosmetiikkaa itse

Videotallenteen voi katsoa täältä: http://www.mtv.fi/uutiset/huomentasuomi

Tässä linkissä lisää asiaa kemikaalien vaikutuksista esimerkiksi juuri hedelmällisyyteen ja suosituksia raskaudenaikaiseen kemikaalien käyttöön:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/kemikaalit-uhkaavat-terveyttamme

Kommentit

Suositut tekstit