Kookos-chiapuuro


Resepti:

4 dl (1 purkki) kookosmaitoa
1 dl chiansiemeniä
1 banaani
1 tl vaniljajauhetta

Tarjoiluun:

Mustikoita, kuivattuja inkamarjoja, kookosrouhetta

Sekoita tehosekoittimessa banaani ja kookosmaito tasaiseksi. Lisää vanilja ja chiansiemenet. Anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Jaa sopiviin annoksiin ja ripottele päälle mieleisesi lisukkeet.

Tämä puuromainen välipala on todellinen herkku. Kookosmaidon kermainen koostumus ja raikkaat mustikat tekevät hyvää. Inkamarjat ovat kirpsakoita proteiinipitoisia marjoja, jotka tnnetaan paremmin ananaskirsikoina. Puuron voi toki nauttia muidenkin lisukkeiden kanssa. 

[Tämä ohje on Karita Tykän kirjasta Hyvää huomenta, raakaruokaa ihaniin hetkiin.]

Kannattaa muistaa kookosmaito- ja kookosöljyinnossaan nauttia näitä herkkuja kohtuudella. Kookosrasva on yli 90 % tyydyttynyttä rasvaa ja kaloriset herkut (kuten raakakakut, raakapuurot ja herkkusmoothiet) kertyvät helposti vararenkaaksi vyötärölle.

Kannattaa suhtautua kriittisesti lähteisiin, joissa varauksetta ylistetään kookosöljyä. Yleensä näillä sivustoilla kookosöljyä pidetään suorastaan ihmeaineena ja perusteena käytetään yksittäisten ihmisten kokemuksia, yksittäisiä tutkimuksia tai historiallisia seikkoja. Vähemmästäkin pitäisi herätä epäilys. 

Nykyisin Suomessakin toimii lukuisia ravintovalmentajia, elämäntapavalmentajia ja ravintoterapeutteja, joilla on mitä moninaisimpia koulutustaustoja. Viralliset ravitsemusterapeutit opiskelevat viisi vuotta yliopistossa, kun taas ravintovalmentajan pätevyyden voi saada muutamassa kuukaudessa. Ravintoasiantuntijaksi taas ei välttämättä tarvitse mitään koulutusta.

Mikään yksittäinen ihmeaine ei vielä pelasta ruokavaliota, joskaan satunnaisesti käytettynä mikään ei myöskään automaattisesti sairastuta ihmistä. Viralliset lähteet perustavat tietonsa laajoihin väestötutkimuksiin ja vuosikymmenten selvityksiin. Toki, kun saadaan enemmän laajamittaista tutkimusta aiheesta, voivat suositukset ajan myötä muuttuakin.

Kookosöljystä kiinnostuneet voivat tutustua esimerkiksi tähän linkkiin: http://www.rasvatieto.fi/ajankohtaista/kookos%C3%B6ljy-mainettaan-huonompi


Kommentit

Suositut tekstit