Leipää ja piimää vaan

Mikäs sen parempi kuin lämmin leipä viikonloppuaamuna. Tein manteli-aprikoosileipää leivinuunissa.
Itse en yleensä käytä enää reseptejä leipiä tehdessäni, mutta tässä esimerkiksi osoitteesta www.dansukker.fi
7 1/2 dl vettä
1/4 dl öljyä
50 g hiivaa
2 rkl Dansukker Leipäsiirappia
1/2 rkl karkeaa suolaa
100 g pähkinöitä
6 dl ruissihtijauhoja
noin 12 dl vehnäjauhoja



Murenna hiiva kädenlämpöisen veden ja öljyn joukkoon ja sekoita, kunnes se on liuennut.

Sekoita joukkoon siirappi, suola ja rouhitut pähkinät.

Lisää jauhot ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Kohota 40 minuuttia. Leivo pyöreiksi leiviksi ja kohota vielä 30 minuuttia. Paista uunin alaosassa 30-40 minuuttia 200 asteessa.
Kannattaa heittää aina leseitä, hiutaleita tai esimerkiksi aamupuuron tähteet taikinan sekaan, jotta saa leipään runsaasti masua ja suolistoa helliviä kuituja. Suolan määrän tulee olla riittävä, mutta ei kannata liioitella, leivän päälliset kun usein ovat ihan kyllin suolaisia. Tuossa reseptissä käytetyt ruissihtijauhot eivät siis ole täysjyväjauhoja, koska jyvän uloimpia osia on poistettu ja saatu näin aikaiseksi hienompaa jauhoa. Kannattaa vilkuilla kaupankin ruisleivistä, mitä jauhoja ne sisältävät.


Kommentit

Suositut tekstit