Minnan kakkua kahville


Minna Canthin kakku

Tämä kakkuresepti on löytynyt Minna Canthin kotoa. Minnahan oli suuri kahvin ystävä. Kakku onkin tuolle ajalle tyypillinen hyvin säilyvä maustekakku. Kanelin olen itse lisännyt reseptiin parantamaan makua. Pomeranssinkuorta tulee alkuperäiseen ohjeeseen melko paljon, joten sen määrää voi vähentää, jos ei pidä pomeranssin mausta.

4 dl kuohukermaa
2 munaa
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 tl tai 1 rkl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa 
2 tl kanelia
2 tl soodaa
2 dl siirappia
75 g sulatettua voita

Vaahdota munat ja sokeri kulhossa. Pese vatkaimen terät ja vaahdota puhtaassa kulhossa kuohukerma. Yhdistä vaahdot käännellen ja lisää sulatettu voi, siirappi sekä keskenään yhdistetyt kuivat aineet. Kaada suureen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa puoli tuntia ja laske sitten lämpö 150 asteeseen. Jatka paistamista vielä puoli tuntia tai kunnes kakku on kypsä. Kypsyyden voit varmistaa työntämällä puutikun esimerksiksi hammastikun kakkuun. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis.
Kahvikakut ovat tällä hetkellä hieman epätrendikkäitä, mutta ne valmistuvat melko helposti, ovat loputtomasti muunneltavissa ja vain paranevat säilytyksessä jääkaapissa. Perinteisesti suomalaiseen kahvipöytään on kuulunut kahvikakku ja se onkin armollinen juhlaleivonnainen, koska sen voi valmistaa muutaman päivän etukäteen.


Kommentit

Suositut tekstit