Perinneruokapäivä

Välillä, kun on aika viettää lauantaiaamun laatuaikaa keittiössä, on mukava tehdä perinteisiä herkkuja makeiden kakkujen sijaan. Aidot karjalanpiirakat tehdään pulikkaa apuna käyttäen ruiskuoreen. Riisipuuron sijasta voi keittää peruna- tai ohratäytteen. Itse olen tähän asti suosinut riisiä, mutta ohra tai peruna olisi ympäristön ja terveyden kannalta toki parempi valinta. Usein taikinaan lisätään hieman öljyä ja korvataan osa ruisjauhoista vehnäjauhoilla, jotta leipominen helpottuu, tällöin voidaan puhua riisipiirakoista.

Karjalanpiirakat:

Keitä täytteeksi riisipuuro edellisenä päivänä litrasta maitoa.

Kuoritaikina:
noin. 5 dl
ruisjauhoja
2 dl
vettä
1 tl
suolaa
                                (1 rkl rypsiöljyä)
Voiteluun
1,5 dl
voisulaa
Valmista taikina lisäämällä kylmään veteen suola ja hiljalleen vaivaten jauhot. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvalta. Taikinan tulee olla kiinteä, mutta ei halkeileva, jotta siitä saa kaulittua kauniita soikioita. 
Oikeanlaisen piirakan mallin oppii vain tekemällä. Mene siis mummon oppiin, jos se on vielä mahdollista. Taikina muotoillaan pitkulaiseksi tangoksi, josta leikataan tasakokoisia (pieniä) kiekkoja. Ne kannattaa pitää liinan tai kelmun alla, ettei taikina kuivu. Kaulitsemisessa käytetään apuna ruisjauhoja. Taikinan on tarkotus pyöriä pulikan alla, kunnes se on sopivan ohut (todella ohut). Osa käsittelee taikinan pastakoneella, jolloin siitä saa ohuen näkemättä vaivaa. 
Levitä tai pursota keskelle täytettä runsaasti, muttei liikaa ja rypytä reunat aloittaen keskeltä. Osaavalla tekijällä päihin ei jää taikinamyttyä, vaan piirakka on kauttaaltaan tasaisesti rypytetty. Liian korkeita "huippuja" ei tule myöskään syntyä rypytykseen, koska ne kovettuvat uunissa ja syömisestä tulee hankalaa.
Perinteisissä kotipiirakoissa rypytys on hyvin tiheä ja siro, jolloin taikina-aihion epätasainen muoto ja repaleiset reunat eivät erotu lopputuotoksesta.
Karjalassa piirakka on suppea malliltaan, eli täytettä näkyy hyvin vähän.
Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia ja voitele heti paistamisen jälkeen voisulalla. Jätä piirakat pehmenemään leivinliinoilla ja pyyhkeellä peitettynä. Nautiskele maidon tai kahvin kanssa.






Kommentit

Suositut tekstit