Arvojen päivitys


Kesä lähenee armottomasti ja lähestyvät rantakelit alkavat jo kummitella mielessä. Television superdieetit ja ulkonäköä palvovat tosi-tv-ohjelmat ovat omiaan pahentamaan morkkista omasta kunnosta. Terveyden eteen kannattaa toki nähdä vaivaa jo nuorena ja opetella tekemään terveellisempiä välipaloja ja hyvänmakuisia terveysruokia. Elämäntapojaan ei ole myöskään koskaan myöhäistä parantaa. Liika on kuitenkin liikaa.

Kehomme on siitä kummallinen, että se pyrkii säilyttämään saavutetun tilan. Kerran kerätyt läskit tuntuvat tupsahtavan takaisin jo pelkästä kermakakun ajattelemisesta. Hampurilaisbaarin ohi taas saa kävellä aika monta kertaa ennen kuin tuloksia alkaa näkymään missään. Aina laihoina säilyneet taas joskus valittelevat, että kiloja ei kerry millään, vaikka kuinka mättäisi.

Miksi kerätä stressiä peilikuvastaan? Kaikki itseään arvostavat persoonat hehkuttavat itsensä haastamisesta ja elämäntaparemontista ja kuinka on enemmän energiaa ja mahtava olo treenin jälkeen ja kaikki roska on ruokavaliosta karsittu. Moniko voi rehellisesti sanoa puputtavansa vain terveellisiä salaatteja ja vielä nautinnolla? Tosihan on, että kaikki eivät liikunnan jälkeistä euforiaa ole koskaan kokeneet. Osalle paljon puhutun mieluisan liikuntaharrastuksen etsiminen on vuosisadan haaste. Ja saahan ruuasta nauttia! Liiasta nipottamisesta katoaa elämänilo ja elämä on totisesti liian lyhyt ilottomuuteen.

Eiköhän tehdä niin, että unohdetaan hetkeksi naisten lehdet, televisio-ohjelmat ja kokovartalopeili. Mennään ulos, puistoon, metsään ja rannalle. Osallistutaan kevätseurantaan, ihaillaan lumien vähenemistä tienpenkoilla ja odotellaan jäiden lähtöä. Elämässä on niin paljon tärkeämpiä asioita kuin ulkonäkö ja oma keho. Ainakaan itse en tahdo kuulua niihin, joiden päivästä mammutinosa kuluu oman kehon vaalimiseen tapahtuipa se tyyliä päivittämällä, lihaksia kasvattamalla tai ihoa maalaten ja hoitaen. Sellaiseen elämäntapaan kuluu valitettavan paljon luonnonvarojakin. 

Katsellaan myös muita armollisemmin. Ulkonäön perusteella ei voi määritellä kenenkään kyvykkyyttä yhtään missään. Liian usein ulkonäöstä tulee iso stressitekijä muutenkin kiireiseen elämään. Keskitytään siis välillä katselemaan muutakin kuin omaa napaa. Maailma tarvitsee lempeämpää asennetta ja vähemmän kehonpalvontaa.
Kommentit

Suositut tekstit