Vappumunkit

Munkkitaikina:

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna tai 1 keltuainen
6-7 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia

iso pullo rypsiöljyä
sokerointiin erikoishienoa sokeria


Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää muut ainekset järjestyksessä ja vaivaa taikina. Jos ruuanvalmistuksesta on jäänyt keltuainen yli, sen voi käyttää pullataikinaan, mutta valkuainen kuivattaa taikinaa, joten ne kannattaa säästää muuhun leivontaan. Sokeria ja rasvaa ei tarvitse munkkitaikinaan yhtä paljon kuin pullaan. Taikina saa olla myös hieman löysempi. Kohota noin puoli tuntia. Alusta taikina ja muotoile munkkirinkilöiksi tai pyöreiksi munkeiksi. Kohota. Aloittelijan on helpompi paistaa munkkirinkilät kuin pyöreät munkit kypsiksi. Helppo konsti on painaa sormi läpi pyöreäksi muotoillusta munkista ja pyörittää reikä kyllin suureksi. Reiät saavat olla aika suuret, koska munkit kohoavat vielä.

Jos teette munkkeja lasten kanssa, muistakaa paloturvallisuus. Pitäkää kattilan kansi lieden vieressä, jos öljy syttyy palamaan. Kokemuksen myötä öljyn kuumuuden tunnistaa jo väreilyn perusteella sopivaksi, mutta aivan hyvin voi mitata kuumuutta kestävällä ruoanvalmistukseen sopivalla lämpömittarilla öljyn 170-180 asteiseksi. Leipäpalan tulisi ruskistua minuutissa.

Öljyn oikea lämpötila on munkkien kypsennyksessä tärkeää. Pinnasta täytyy tulla sopivan rapea ja ruskea, mutta ei liian tumma. Välillä saa maistella pehmeäkuorisia ja hyvin rasvaisen oloisia munkkeja tai oikein viimeisen päälle kypsiksi paisteltuja munkkeja. Liian alhaisessa lämmössä munkit imevät liikaa rasvaa ja liian kuumassa palavat pinnalta ennen kypsymistä. Toisaalta kotioloissa saa kotikutoisuus näkyäkin, eikä aina tarvitse täydellisyyttä tavoitella. Lasten mielestä oma munkki maistuu maailman parhaalta kuitenkin.

Anna enimmän rasvan valua talouspaperilla. Sokeroi munkit hienossa sokerissa kulhossa pyöräyttäen. Jos ei leivo kovin usein, tavallinenkin sokeri käy aivan hyvin, vaikka se ei niin hyvin tartukaan munkin pintaan.

Käytettyä öljyä voi käyttää uudelleen paistamiseen tai munkkien paistoon. Älä kaada öljyä viemäriin! Hävitä suljetussa pullossa. Munkit ovat parhaimmillaan tuoreena.Kommentit

Suositut tekstit