Mitä sinä oikein syöt?


Ruoasta ja syömisestä on tullut hankalaa. Ihmiset eivät tiedä, mihin uskoa ja mitä enää uskaltaa syödä. Hyvä puoli ruokafanaattisuudessa on se, että ravinnon vaikutuksiin on havahduttu entistä paremmin. Ymmärretään, että suoliston mikrobikannalla on merkittävä vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteen. Aina ei kuitenkaan tarvitse hurahtaa ihmedieetteihin voidakseen hyvin. Muutoksia kannattaa tehdä pienin askelin arjessa, jolloin ne on helpompi oppia pysyviksi elintavoiksi.

Aloita pohtimalla, mitä kehollesi tekee se ravinto, jota syöt? Viekö se vain nälän vai ravitseeko se kehoasi sen lisäksi? Kun voimme syödä hyvällä omallatunnolla, ruoka tekee hyvää. Aina ei ole pakko elää superterveellisesti, mutta enää ei voi vedota tietämättömyyteen ruokavalintojen taustalla. Kaikkien saatavilla on faktoja, tilastoja ja kuvia terveydestä, eläintuotannosta ja ilmastonmuutoksesta. Kannattaa olla ainakin aluksi kriittinen lähteiden suhteen ja tutustua tutkimustuloksiin. Kun perusasiat ovat hallussa, voi paneutua myös bloggareiden kokemuksiin ja vaihtoehtoisiin totuuksiin. 

Me tiedämme jo, että kasvisruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, 2 tyypin diabetesta ja ylipainoa. Se myös parantaa suoliston bakteerikantaa, veren rasva-arvoja ja alentaa verenpainetta. Kasvissyöjät myös elävät pidempään. Runsas punaisen lihan syönti muuttaa suoliston mikrobikantaa ja samalla ihminen saa usein myös runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Varsinkin prosessoidut lihatuotteet (eli makkarat leikkeleet jne.) voivat lisätä syöpäriskiä. Lihan syöntiä voi vähentää tai vain laajentaa makupalettiaan opettelemalla erilaisia kasvisruokareseptejä piristämään arkea.

Vaikka kaupasta saa halvalla eineslihapullia ja nakkeja, eikä niiden valmistaminen ruoaksi vie kuin hetken, voi miettiä miksi ne ovat niin halpoja. Edullisesta nakkikastikkeesta saat yllättävän paljon haitallisia aineita elimistöösi. Lihan sisältämiä antibiootti- ja hormonijäämiä kannattaa muutenkin miettiä. Tuoreet, puhtaat vihannekset, hedelmät ja marjat sekä eettisemmät eläinkunnan tuotteet saavat kehommekin hyvälle mielelle. Kotiin ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, eikä syömisestä tule pahaa oloa.

Osa ruoasta kannattaa nauttia raakana tai elävänä eli kypsentämättömänä ja usein teemmekin niin huomaamattamme. Esimerkiksi lounaalla porkkanaraastetta, välipalaksi omena ja iltapalalla tuoreita tai pakastemarjoja tai vihanneksia leivälle. Vaikka raakaruoka on nyt trendi ei tarvitse värkätä vihersmoothieta, jos se ei innosta.  Kuitupitoista aamupuuroa ja täysjyväleipää ei kannata unohtaa. Kasvispainotteinen ja kuitupitoinen ruokavalio ehkäisee syöpien syntymistä ja edistää terveyttä.

Kaiken avain on tietenkin kokonaisvaltainen hyvinvointi. Terveysliikunta, tupakan ja muiden päihteiden välttäminen ja rentoutuminen ovat osa energisempää elämää. Ruokavalintamme vaikuttavat kuitenkin terveyteemme, ympäristön hyvinvointiin ja eläinten kohteluun. On sanottu, että ruokavalio on nykyisin identiteetin jatke. Fitness-ihmiset tankkaavat proteiinia ja superfoodeja tehdäkseen kehostaan hyvännäköisen ja hyväkuntoisen, keskivertokuluttaja hakee ruoasta vain helppoutta, edullisuutta ja hyvää makua ja vegaanin ruokavalio on sekä henkilökohtainen, että poliittinen kannanotto. Mitä sinun ruokavaliosi kertoo sinusta itsestäsi?





Kommentit

Suositut tekstit