Voimaa marjoista

Marjakausi on täällä -mahtavaa! Mustikat on jo kerätty pakkaseen ja mansikat keitelty hilloksi. Marjoista voi nauttia monella tapaa ja kannattaa muistaa napsia niitä myös läpi pitkän talven. Marjoilla on monia hyviä vaikutuksia, mutta yksinkertaistettuna kokonaisina nautitut marjat ovat paras vaihtoehto, koska kuoressa sijaitsee esimerkiksi flavonoideja ja kuituja ja kuumennettaessa osa tehoaineista tuhoutuu. Sama pätee lähes kaikkiin kasvikunnan tuotteisiin. Nyrkkisääntönä kannattaa nauttia joka päivä mahdollisimman paljon eri värejä kasvisten ja marjojen muodossa. 

Mustikassa ja muissa tummansini- ja violettisävyisissä kasviksissa ja marjoissa on paljon antosyaniineja, jotka ovat siis väriaineita, vesiliukoisia flavonoideja. Ne suojaavat kasveja UV-säteilyltä ja esimerkiksi kasvitaudeilta. Ihmiselle terveyshyötyjä voivta olla esimerkiksi syöpää ja tulehduksia ehkäisevät vaikutukset. Flavonoideilla on antioksidanttisia vaikutuksia, kuten kasvikunnan tuotteiden vitamiineilla ja hivenaineillakin. Antioksidantit ehkäisevät elimistön haitallisia hapetusreaktioita. Esimerkiksi pillereiden muodossa nautittavat vitamiinivalmisteet eivät tarjoa samankaltaista suojaa sairauksia vastaan.

Edullinen idea kesäaikaan on nauttia marjoja itse tehdyn viilin ja talkkunan kanssa. Myös marjapaistos maistuu jogurtin tai vaniljakastikkeen kanssa.

Marjapaistos
1 dl spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl muscovadosokeria
1-2 tl kardemummaa 
50 g margariinia

Lisää hieman jauhoja, jos seos ei ole tarpeeksi murumainen. Voitele vuoka ja kaada marjaseos pohjalle.

1 l marjoja 
(pakastemarjojen sekaan 2 rkl perunajauhoja)
sokeria
Ripottele muruseos pinnalle ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Perinteiseen marjapiirakkaan saa mukavasti lisättyä kuituisuutta käyttämällä pohjassa vehnäjauhojen lisäksi kaurahiutaleita, ruisjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja. 

Murotaikinapohja

2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
125 g margariinia sulatettuna






Hyvä vaihtoehto on tehdä myös pullapohja. Energiapitoisuutta saa pienennettyä käyttämällä pohjan päällä pelkkiä mustikoita, mutta rahka, kermaviili tai kookosmaito tuo täyteläisyyttä. Jos haluat tehdä kookostäytteen, tee näin:

Noin 5 dl mustikoita
1 prk kookosmaitoa
2 munaa
1/2 dl sokeria


Vaniljakastike
4 dl maitoa
1 keltuainen
1 rkl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
1 vaniljatanko tai 1/2 tl vaniljasokeria

Keitä aineksia kattilassa, kunnes kastike sakenee, mutta älä anna kiehua, koska silloin kastike juoksettuu. Jos käytät vaniljasokeria, lisää se vasta valmiiseen kastikkeeseen. Jäähdytä.



Kommentit

Suositut tekstit