Kirjallisuus: Miksi emme syö eläimiä?

Ruby Rothin lapsille suunnattu kuvakirja "Miksi emme syö eläimiä?" (Aurinko kustannus, 2015) valaisee eri eläinlajien luontaisia käyttäytymistarpeita ja kertoo muun muassa tehokalastuksen vaikutuksista. Tietokirja tarjoaa lapsille mahdollisuuden saada vastauksen, miksi ihminen valitsee lihattoman tai vegaanisen elämäntavan.


Kuvat olivat kirjassa kauniita, vaikka osin toki raadollisiakin. Toisaalta eläimet on kuvattu taiteellisella otteella, joten ne eivät vastaa aivan todellista luonnon tilaa. Kirjan parasta antia aikuiselle on sen kauniit, taideteosmaiset kuvat ja hieno ja tärkeä sanoma siitä, kuinka meidän tulisi elää paremmin sopusoinnussa luonnon kanssa. Kun suurin osa suomalaisista lapsiperheistä kuitenkin käyttää lihaa ravinnokseen, olisi luonnollista kertoa, mistä ruoka on peräisin. Jos totuus nykyaikaisesta eläintuotannosta tuntuu rajulta, kenties omia tottumuksia voisi tarkastella kriittisesti. Paluuta isomummon aikaiseen eläinten pitoon ei ole, jos tuotannosta aikoo elantonsa saada. Lapsillekin voi puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Valehdella ei kannata, mutta kauhutarinoitakaan ei tarvita; lapset osaavat kyllä ajatella itse.

Lasten kannalta kuvat tuntuivat aika tummasävyisiltä ja liiankin pelkistetyiltä. Kirja on suunnattu yli viisivuotiaille ja sen ikäiset kaipaisivat jo enemmän yksityiskohtia. Tekstiäkään ei kirjassa ole kovin paljon. Vähän jopa tuntui, että kestäisiväthän lapset enemmänkin infoa eläinten käyttäytymisestä, luonteesta ja lihansyönnin vaikutuksista. Tämä teos on kuitenkin kaivattu uutuus, jossa tiiviissä paketissa tärkeää asiaa helposti ymmärrettävässä muodossa. Löytyy jo ainakin meidän lähikirjastosta.

Kommentit

Suositut tekstit