Säästövinkit ruokaostoksille

Mediassa kinastellaan kauppojen halpuutuskampanjoista: ovatko ne polkemassa tuottajahintoja vai palvelemassa kuluttajia? Samalla kaupat mainostavat kilvan omia edullisia hintojaan ja laadukkaita tuotteitaan. Tavallinen tallaaja ihmettelee edelleen, kun kauppaan hupenee valtaosa tuloista. Paljon onkin vaikutettava omilla valinnoillaan ostosten hintaan.

Sen lisäksi, että ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat monelle jo itsestäänselviä valintakriteerejä kaupassa, on hinta edelleen tärkeä tekijä. Onneksi kaikki nämä tärkeät kriteerit voi sisällyttää omaan ostoskärryyn. Ympäristöystävällinen ruoka on kasvispainotteista sesonginmukaista purtavaa, joka on hyväksi omalle terveydelle ja fiksuilla valinnoilla myös kukkarolle. 

Säästäminen on aliarvostettua. Kaikkimullehetinyt -asenne on  pahaksi ympäristölle ja huono arvomaailma itsellekin. Tavarasta ja lomamatkasta nauttii enemmän, kun sitä varten on säästänyt ja sitä on odottanut. Juhlakin tuntuu juhlalta, kun silloin saa parempaa ruokaa kuin arkena. Ruokamenoissa säästää silloin, kun pystyy tekemään ruokaa itse. Silloin tietää myös, mitä ruoka sisältää ja mistä raaka-aineet ovat peräisin. Löytyy myös monia ruokalajeja ja säästövinkkejä, jotka eivät vie kauaa aikaa.

  • Leivo edes välillä leipää itse. Vuoka- ja pataleivät ovat käteviä, jos et ole hyvä leipomaan.
  • Kahviherkut kannattaa leipoa itse, koska kaupassa peruspullakin on kallista.
  • Viiliä ja jogurttiakin voi tehdä itse.
  • Palaa perusruokiin. Juhlaruoista on tullut arkea. Pihvi ja lohi valmistetaan arjen päivällispöytään, vaikka huokeammat ruoat olisivat usein terveellisiäkin.
  • Tee keittoja ja puuroja! Perunavelli, puurot ja kalakeitto ovat ihan hyvää perusruokaa. Keitot ovat kevyitä ja ekologisia oikein tehtyinä ja halvempia talvella kuin salaatit. Meillä on jotenkin harhainen käsitys, että joka päivä on saatava kunnon lihaa, perunaa ja kastiketta.
  • Unohda trendit! Vaikka superruokia hehkutetaan kaikkialla, ilman vihermehuja ja spirulinasmoothieta voi syödä terveellisesti. Kaiken lisäksi superfood on harvoin täyttävää, vaan enemmänkin välipaloja. Moni syö liian kevyen lounaan ja napostelee kaloripitoisia kalliita välipaloja siitäkin edestä. 
  • Yritä löytää syksyllä aikaa marjastaa, sienestää ja ehkä kalastaakin, koska se on kaikki ilmaista ruokaa. 
  • Säilö. Hillot ovat helppoja, edullisia ja lisäaineettomia silloin, kun ne valmistaa sesongin mukaisista marjoista ja hedelmistä itse. Sieniä, yrttejä ja hedelmiä kannattaa kuivata.
  • Älä hamstraa ruokaa kaupasta. Et kuole nälkään, vaikket varastoi jääkaappia tupaten täyteen. Osta vain se, minkä varmasti ehdit syödä. Tuore, terveellinen ruoka ei säily kauan ja on järjetöntä heittää ruokaa roskiin. 
  • Älä hurahda tarjouksiin. Tarvitsetko todella ja onko edes halpaa?
  • Vertaile kilohintoja!
  • Älä usko mielikuviin. Tonnikala ja nuudelit nyt eivät vain ole halpaa ruokaa.
  • Älä usko päiväysmerkintöihin vaan haista, maista ja kokeile. Varsinkin hapanmaitotuotteet ja leivät säilyvät kyllä. Jos olet huono suunnittelemaan, älä osta herkästi pilaantuvia tuotteita. Esimerkiksi helposti nahistuvat salaatit ja vaaleat paistopisteleivät kannattaa jättää kauppaan. Kovakuorinen ruisleipä säilyy hyvin ja pitkään ja juurekset säilyvät pidempään hyvinä kuin tomaatit, kurkut ja salaatit.
  • Älä osta tottumuksesta kalliita vihanneksia vain siksi, että olet tottunut, että kaapissa on aina tomaattia ja kurkkua. Salaatteja voi tehdä muistakin raaka-aineista ja leivän päälle ei tarvitse leikkelettä.
  • Opettele tekemään jämäherkkuja: juustonloput lämpimiin voileipiin ja kuivat leivät krutongeiksi.
  • Jätä juomat kauppaa. Et tarvitse limpparia, mehuja tai kivennäisvesiä, puhumattakaan alkoholijuomista.
  • Unohda herkut! Karkit, sipsit ja einekset vain lihottavat sinua.
  • Viivytä kaupassa käyntiä ja kolua kuiva-ainekaapit. Syö vähemmän ja nakerra näkkileivät, leivo teeleipiä ja juo vettä.
  • Säästä myös energiaa! Älä pese vajaita tiskikoneellisia, vältä paperin tuhlaamista, älä pakkaa alumiinifolioon tai elmukelmuun ja hyödynnä levyjen ja uunin jälkilämpö. Tee isoja ruokamääriä kerralla.



Kommentit

Suositut tekstit