Smoothievinkit

Herkullisia smoothiereseptejä tulee vastaan jatkuvasti, mutta smoothie on helppo valmistaa ihan vain niistä aineksista, mitä kotoa löytyy.  Smoothiet ovat kiireisten aamujen apu. Silloin, kun on pitkä päivä edessä, voi paloitella smoothien ainekset illalla valmiiksi jääkaappiin. Aamulla on nopea valmistaa välipala työmatkalle tai treenin jälkeen nautittavaksi. Jaan muutaman smoothievinkin, jotka saattavat aloittelijalta helposti unohtua.

Hedelmäiset smoothiet:


Aurinkoiset hedelmäsmoothiet voivat pitää sisällään mangoa, appelsiinia, banaania, päärynää tai mitä ikinä keksii kokeillakaan. Tuoreet hedelmät ovat parempia kuin säilykkeet, mutta kiireinen voi hyödyntää säilykkeitä tai pakastettuja valmiita kuutioita.

Itse tykkään lisätä päärynän ja omenan kaveriksi vähän sitruunamehua tuomaan hapokkuutta ja vähentämään hedelmien tummumista.
Ananas on hyvä raaka-aine varsinkin aamuihin, kun haluaa vähentää turvotusta.

Appelsiinin ja muiden sitrushedelmien hedelmäliha kannattaa muistaa lisätä kalvottomana, koska kalvot eivät ole mukava yllätys sileän samettista smoothiekokemusta odottavalle. Ideana on siis ensin poistaa kuoret niin paksusti, että valkoinen osakin leikataan pois. Sen jälkeen hedelmäliha leikataan lohkoina kalvojen välistä.

Tässä linkkivinkki, jos oli uutta asiaa:
http://www.keittotaito.com/sitrushedelman_kuoriminen,viipaloiminen_ja_lohkominen.html

Appelsiinin voi lisätä myös valmiina mehuna. Pähkinämaidot toimivat smoothien nesteenä hyvin, mutta rahka tai jogurttikin sopii, jos haluaa tuhdimman smoothien. Kookosmaitoakin kannattaa kokeilla, mutta rasvaisempia tuotteita ei kannata ihan joka päivä käyttää.

Ravintoainerikkaita superfood-jauheita voi halutessaan nauttia helposti smoothien seassa. Esimerkiksi lucuma- ja macajauheet toimivat hedelmien kanssa. Lucuma on maultaan hedelmäisen kermainen trooppinen hedelmä ja sisältää beetakaroteenia ja rautaa. Maca on erittäin ravintoainepitoinen Andien vuoristossa elävä sinappikasvi.

Vihersmoothiet:


Vihreissä terveyspirtelöissä parasta on, että ne sisältävät runsaasti tehoaineita, jotka voivat arjen kiireissä unohtua. Baby pinaatti pitää huolen, että saat K-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, seleeniä sekä A- ja C-vitamiineja. Pinaatissa on myös paljon folaattia, joista suomalaisilla voi usein olla puutetta. Varsiselleri ja lehtikaali uppoavat mukavasti vihersmoothien makuihin, vaikka muuten ei pitäisi niistä. Silloin ei kannata liioitella määrän kanssa ja mukaan kannattaa lisätä makua tuovia hedelmiä, jotta mausta ei tule kitkerä.

Maun ja koostumuksen parantamiseksi kannattaa surauttaa vihersmoothien sekaan yksi banaani, päärynä tai pari omenaa, koska muuten makuelämys on vähän valju ja vetinen. Avokado on oma suosikkini, koska se tekee rakenteesta täyteläisen, ei lisää makeutta, mutta tuo tärkeät pehmeät rasvat mukaan. Chian siemenet, pellavansiemenet ja erilaiset leseet toimivat myös ravintoainepitoisuuden parantajana. Samalla ne pitävät kylläisenä pidempään.

Kurkku ja kiivi toimivat jo värinsäkin puolesta hyvin vihersmoothiessa. Vihersmoothieen voi käyttää myös sitruuna- tai limemehua. Jos makua haluaa lisää, vaniljajauhe tai kaneli toimivat hyvin vihreässäkin smoothiessa.

Itse käytän nesteenä usein vettä, mutta esimerkiksi kaura- tai mantelimaito tai omenamehu käy myös hyvin. Superfoodeista spirulina tai chlorella ovat vihersmoothien sopivimmat. Klorella on ravintoainerikas lehtivihreä- ja proteiinipitoinen levä ja spirulina mikroskooppinen levä, joka sisältää muun muassa proteiinia, rautaa, beetakaroteenia ja b-vitamiineja sekä kivennäisaineita.

Marjasmoothiet:

Kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan aitoja sesongin marjoja tai pakastettuja. Itse käytän kotimaisia marjoja, koska ulkomailta tuoduissa marjoissa voi olla todennäköisemmin epäpuhtauksia ja pahimmassa tapauksessa noro-virusta tai hepatiitti A:ta. Keittämällä marjat ongelma poistuu, mutta samalla ravintoainepitoisuus laskee ja smoothien tekeminen käy hankalammaksi.

Tyrni antaa kivan kirpeyden, mutta tasapainottajana kannattaa käyttää jotakin makeaa kaveria esimerkiksi banaania. Tyrnissä on varsin suuret siemenet, joka ei ole niin mukava lisä smoothiessa, mutta itse nautin siemenet mielelläni, koska nekin ovat terveellisiä. Muissakin isoja siemeniä sisältävissä marjoissa on sama ongelma (vadelmat, lakat ym.). Jos haluaa välttää kovia sattumia, marjat voi siivilöidä tai ottaa avuksi marjajauheet. Biokia valmistaa marjajauheita suomalaisista ja ulkomaisista marjoista. 100 g jauhetta vastaa kiloa marjoja, joten samassa suhteessa kuin tuoreita marjoja ei kuivatuotetta tarvitse lisätä.

Mansikat, mustikat, viinimarjat ja jopa pihlajanmarjat voi nauttia smoothien muodossa.
 Raakakaakaojauhe tuo suklaista makua terveellisesti ja vaniljajauhe toimii myös hyvin.

Smoothiesta saa ravitsevamman lisäämällä kaurahiutaleita tai esimerkiksi vehnälesettä, josta saa kuituja sekä tärkeää folaattia. Pähkinät, myslin, raakakaakaonibsit ja kuivatut goji-, mulperi- tai inkamarjat voi ripotella smoothien pinnalle.

Näiden terveysherkkujen lisäksi voidaan puhua myös herkkusmoothieista, jotka korvaavat esimerkiksi päivän makean pullahetken porkkanakakkumaisella tai korvapuustimaisella maullaan. Niistä kirjoittelen toisella kertaa.

Alpro on kehittänyt smoothiekoneen, jolla voi tuunata smoothien mieleisekseen tai saada uusia vinkkejä.
http://www.alpro.com/fi/smoothie

Kommentit

Suositut tekstit